poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podróż w ciąży  (Przeczytany 13113 razy)

Offline mebius

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podróż w ciąży
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Mar 2012, 19:36:09 »
Witam.
Chcialam cie ostrzec przed wyjazdem. Jezeli urodzisz w Polsce to pamietaj ze potem w Danii musisz starac sie o pozwolenie dla dziecka w urzedzie na Borups Alle. Dopabuse potem cpr i inne sprawy. Ostrzegam bo sama przez to przeszlam.

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-4
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Mar 2012, 20:30:50 »
A nie lepiej tutaj wszystko kupic? Jezeli chcesz jechac specjalnie po wyprawke dla dziecka, to chyba nie wyniesie Cie to taniej. Podroz do Polski tez kosztuje. Ja wyprawke kupowalam w zeszlym roku w Danii. Ceny rzeczy potrzebnych dla dziecka byly bardzo przyzwoite, szczegolnie , ze jest mnostwo promocji  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Mar 2012, 21:11:50 »
Ze nie wspomne o jakosci :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Mar 2012, 23:48:17 »
Wlasnie, nie wiem co tam moze byc tanszego w Polsce? Chyba tylko wozki i foteliki samochodowe. Ubrania lepszej marki sa drozsze od tutejszych , chociaz wciaz nie dorownuja jakoscia  takiej najprostrzej firmie  np. Name It.
Lozeczko mam w dobrym stanie, jakby co. i wiele innych  rzeczy... ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Mar 2012, 00:00:36 »
Taaaa... tylko jakie te wozki?

A co do fotelika, jak sie dobrze po necie rozejrzy, albo pilnuje promocji to tez mozna kupc tu taniej.
Poza tym kwestia serwisu. Jak Ci sie cos zepsuje, to nie dosc, ze z usmiechem na twarzy reklamacje przyjma, to jeszcze na czas naprawy sprzet zastepczy dadza.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Mar 2012, 09:33:47 »
No jak jakie, Jomir?? 3 w1 i koniecznie sliczne :D

Mi sie popsula fajna spacerowka w Zakopanem, niestety zostawilam bo to poczatek urlopu byl. Mialam nadzieje, ze kupie w Pl nowa, ale niestety, bo tylko drogie buble byly w sprzedazy.  ::)

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Mar 2012, 13:14:20 »
Trochę późno jak na taki wyjazd samochodem w ciąży, bo jednak wyjazd do Polski to długa droga i podróż może być dla Ciebie uciążliwa. Ja rozumiem, że ktoś może jechać po wyprawkę dla dziecka, bo sami przywieźliśmy z Polski prawie wszystkie rzeczy dla małego. Wiele rzeczy dostaliśmy od rodziny, więc nie musieliśmy kupować. Wózek mamy bardzo fajny, też przywieziony z Polski, choć nie polski, akurat w Danii się podoba, bo tutaj takich w ogóle nie ma  :P. W ogóle moim zdaniem w Polsce jest wszystko to co w Danii oraz o wiele więcej  :P Rzeczywiście wiele produktów można kupić taniej, choć na ubrankach ta różnica będzie coraz mniejsza, bo od nowego roku wzrósł VAT na ubranka i buty dziecięce. Nie zauważyłam różnicy na jakości ubranek kupowanych w Polsce ani tych które dostaliśmy tutaj w prezencie w Danii. Ostatecznie i tak pewnie wszystkie są produkowane w tej samej chińskiej fabryce. Według mnie bez sensu kupować jest wysokiej jakości drogie ubranka niemowlakom, bo one tak szybko wyrastają z tych rzeczy. Wcześniej trudno było mi to sobie wyobrazić, ale rzeczywiście synek rośnie jak na drożdżach i nie nadąża z noszeniem ubranek.  Łóżeczko nam przywiózł ktoś z Polski, bo kupiliśmy na allegro bardzo fajne sporo taniej niż musielibyśmy zapłacić w Danii. Podobnie materacyk kokosowo - gryczany, widziałam kokosowe do kołyski i to dużo droższe niż w PL (inna sprawa, że okazało się, że Dzieć ze swojego łóżeczka na razie nie korzysta ;) ). Ostatnio widzieliśmy w gazetce za 600 DKK termometr dla dzidziusia, który kupiliśmy w Polsce za 100 zł. Wizyta doradcy chustowego z dwugodzinną nauką 80 zł, tutaj nawet nie chcę zgadywać ile. Trochę na tym trochę na tamtym i jak się to wszystko poskłada razem to okazuje się, że można sporo jednak zaoszczędzić kupując te rzeczy w Polsce, a przy okazji wizyta u rodziny  - bezcenna...  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Mar 2012, 13:14:20 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Mar 2012, 14:01:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Wózek mamy bardzo fajny, też przywieziony z Polski, choć nie polski, akurat w Danii się podoba, bo tutaj takich w ogóle nie ma  :P.
Pewnie, ze fajny bo na pewno ladny? W Danii wazna jest jakosc a nie wyglad, chociaz moj wozek jest ladny i do 3 roku dzieci w nich woze, juz drugie  z kolei .
Cytuj (zaznaczone)
W ogóle moim zdaniem w Polsce jest wszystko to co w Danii oraz o wiele więcej  :P Rzeczywiście wiele produktów można kupić taniej, choć na ubrankach ta różnica będzie coraz mniejsza, bo od nowego roku wzrósł VAT na ubranka i buty dziecięce. Nie zauważyłam różnicy na jakości ubranek kupowanych w Polsce ani tych które dostaliśmy tutaj w prezencie w Danii. Ostatecznie i tak pewnie wszystkie są produkowane w tej samej chińskiej fabryce.
W Polsce jest wiecej, bo chinszczyzna zaatakowal :D  Jezeli Ty nie widzisz roznicy to wyglada na to, ze nie masz doswiadczenia ;) No chyba, ze mowisz o ubraniach kupionych w H & M , to tak, takie same jak w tutejszym H&M :) Tu wiele ubran i zabawek jest made in Danmark :P

Cytuj (zaznaczone)
Według mnie bez sensu kupować jest wysokiej jakości drogie ubranka niemowlakom, bo one tak szybko wyrastają z tych rzeczy. Wcześniej trudno było mi to sobie wyobrazić, ale rzeczywiście synek rośnie jak na drożdżach i nie nadąża z noszeniem ubranek.
  Jak Ty mozesz zalowac na 100% bawelniane ubrania dla dziecka? Bo przeciez to jest wlasnie ta jakosc najwazniejsza. W polskich sklepach zawsze trzeba patrzec na metki na ubraniach bo pani ekspedientka na pytanie " Czy to jest 100% bawelny ?" odpowiada z dziwnym , niepewnym usmieszkiem "- ze pewnie tak", a juz po dotyku czuc, ze jednak pewnie nie  ;D Ale tak samo jest z kaszkami , zupkami z Polski- najczesciej z cukrem i nieekologiczne.
 Dobrze, przyznam sie - przy pierwszym dziecku bylam niekumata jeszcze, i kupowalam pierwsze ubranka w PL. ale po krotkim czasie przekonalam sie i nawet mama juz kupuje lepsze ubranka. Ale za bluzeczke 80 zl?!  :o Przesada.

Pozdrawiam :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Mar 2012, 15:51:47 »
Wszystko zalezy co z czym porownujemy.
Jezeli bedziemy porownywac H&M, Next czy Name it, to faktycznie... "skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac".

Natomiast jezeli siegniemy po Molo, Katvig, Czy Danefæ, to juz roznice widac. To tak jak porownywac mercedesa z Volksvagenem. Nie wspomne o markach, ktore oprocz jakosci maja swoj urok i elegancje jak Wheat czy Pompdelux...

Co do innych rzeczy, powiem tak, rzeczy uznanych marek kosztuja tyle samo tu, czy tam. Roznica niewielka. Zobaczmy chocby zabawki Fisher Price czy Play 2 learn. Na jakosci nie da sie zaoszczedzic, a ceny powoli sie wyrownuja.
Osobiscie kupuje w Danii, tak jak juz napisalam z powodu lepszego serwisu gwarancyjnego, ale rowniez z powodu bezpieczenstwa.
W Danii nie musze sie zastanawiac, czy kosmetyki dla niemowlat zawieraja parabeny (bo sa prawnie zabronione), czy zabawki zawieraja ftalaty lub PCV (prawnie zabronione). Polskie ustawodawstwo dziala znacznie wolniej, ze nie wspomne, ze proces wykonawczy jest nieudolny...

Aczkolwiek, o gustach sie nie dyskutuje, a kazdy ma swoje priorytety.

I przyznam, jak Solvej, nie pisze bez doswiadczenia. Sama czesc wyprawki sciagnelam z Polski, jednak juz w trakcie, przekonalam sie, ze nie bylo warto.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Mar 2012, 19:35:55 »
Jomir, tych firm to ja nawet nie brałam pod uwagę bo absolutnie nie kojarzą mi się z Polska ;)

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Mar 2012, 00:12:26 »
Wózek jest nie tylko ładny, ale przede wszystkim funkcjonalny, dlatego zwraca uwagę, służy już drugiemu dziecku i wygląda na to, że i trzeciemu też posłuży, bo jest dobrej jakości.
Mojemu dziecku nie brak ani ubranek z bawełny ani w ogóle niczego innego mu nie brak, bo ma wszystko co mu do szczęścia potrzeba. Napisałam o drogich ubrankach wysokiej jakości, w których płaci się też i za markę. Teraz i wielcy projektanci tego świata szyją w Chinach. To, że firma jest zlokalizowana w Danii, to niewiele znaczy, przeważnie design i zarządzanie marką jest w Danii a produkcja gdzie indziej. Jak byłam 10 lat temu po raz pierwszy w Danii to już wtedy Ecco nie miało ani jednej fabryki obuwia w Danii, a niby to duńskie buty.

Co do kosmetyków czy jedzenia to ja zawsze czytam skład i nigdy nie kupuję w ciemno ani w Danii ani w Polsce. Mój synek na razie właściwie kosemtyków nie używa - tylko Linomag, czasami szampon do włosów oraz olej wyciskany na zimno z pestek słodkich migdałów. Na razie jeszcze  nie do końca wiadomo jak to jest z tymi parabenami, ale też w miarę możliwości w swoich kosmetykach staram się ich unikać. Na etapie zupek ze słoika nie jesteśmy, ale czy to ekologiczne czy nie, to mam nadzieję, że uda się nam jakoś bez nich obyć. 

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Mar 2012, 09:25:54 »
Czary Mary, juz wiadomo jak to z tymi parabenami. W listopadzie 2010 ogloszono wyniki wieloletnich badan. Parabeny zaburzaja gospodarke hormonalna organizmu dzieci. Powodujac u dziewczynek przedwczesne dojrzewanie (miesiaczkowanie okolo 10 roku zycia), u chlopcow zaburzenia plodnosci.

Co do sloiczkow, ja traktowalam sloiczki zupelnie rezerwowo. Kupilam sobie Aventa blender i parownik w jednym i mialam super zabawe z wymyslaniem potraw dla Malej. Super taki blenderek! Moj maz, ktory ze wzgledu na cene poczatkowo byl przeciwny maszynce, sam ja pozniej chwalil wielokrotnie. hehe... jaby co, to mam wlasnie do sprzedania, bo moje dziecie juz "normalne" jedzenie je.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Mar 2012, 11:59:36 »
a  ja korzystalam i nadal mi sie zdarza ze słoiczków.nie uwazam,aby to byla zbrodnia :) bardzo nam ulatwily zycie :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Mar 2012, 13:05:35 »
Ja nie napisalam, ze to zbrodnia, a tylko, ze niezle sie bawilam gotujac w mojej maszynce.
Dwoje dzieci wychowalam na sloiczkach, a trzecie prawie bez :)

A w Twoim przypadku, toz sloiczki, to prawie jak uratowanie zycia :)

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Mar 2012, 13:14:29 »
Ja też sama przyrządzam jedzonko dla synka. Ale przyznam się, że słoiczki też kupuję. Są bardzo przydatne jak wychodzę gdzieś z małym :)
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Mar 2012, 13:14:29 »

Zwolnieniu lekarskie w ciąży

Zaczęty przez janek123Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4771
Ostatnia wiadomość 02 Sty 2020, 13:50:32
wysłana przez janek123
chorobowe w ciąży

Zaczęty przez SofiDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 7285
Ostatnia wiadomość 11 Lis 2014, 08:39:58
wysłana przez zelatyna
Zaświadczenie o ciąży

Zaczęty przez dkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6291
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2008, 17:28:07
wysłana przez nika
Planowanie Ciąży

Zaczęty przez RybkaaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 7359
Ostatnia wiadomość 03 Lut 2017, 17:15:56
wysłana przez nadusiaa
jestem w ciazy, rodzic w Danii????

Zaczęty przez co zrobic....Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 77752
Ostatnia wiadomość 18 Sie 2016, 10:41:51
wysłana przez comamzrobic