poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nordea rasisci  (Przeczytany 36564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nutka53

• Gość
Odp: nordea rasisci
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lis 2012, 16:35:49 »
do roga:
 podziwiam twoja cierpliowsc i spokoj i mam tez nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze jest tez w dani duza grupa polakow ktorzy bardzo dobrze tutaj funkcjonuja i i radza sobie we wszystkim zachowujac szacunek dla prawa,ludzi i cieszacy sie mozliwoscia dobrego i udanego zycia w dani

inna

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lis 2012, 16:57:38 »
Juz tylko sam tytul watku powinien nasunac mysl, ze cos nie tak z zalozycielem watku. Rozumie, ze mozna byc niezadowolonym z takiego czy innego zachowania personelu banku, ale "rasisci" :o Byc moze przemoc wyzwala przemoc, rasizm wyzywala rasizm. Takie czesto mam odczucie w osobistych kontaktach z osobami przyjedrzajacymi z Polski i dlatego kontaktu tego unikam - ograniczam do minimu i przede wszytkim do emali. Podejrzliwosc, agresywnosc, nieslownosc, niepunktualnosc, bezpodstawne zarzuczanie innym wszelkiego rodzaju wad, wynoszenie na piedestal swoich madrosci i czesto pseudo wiedzy prawie o wszystkim co sie dzieje w Danii, szukanie roznego rodzaju  furtek wykorzystania systemu, czucie sie zawsze oszukanym i uwazajac ze samemu jest sie zawsze w najlepszym porzadku. To tylko przyklady. Mnie to ani ziebi ani grzeje. Odpowiadam spokojnie na dziesiatki/setki zapytan, ale tylko konkretnie na konkretny problem. Nie komentuje komentarzy do zapytan, w ktorych oprocz konkretnej sprawy najczesciej sa wypowiedzi jak :  "zostalem oszukany przez Skat - co mam zrobic?", "kolega powiedzial ze mi sie nalezy fradrau (tak czesto pisza fradrag) bo mamy  taka sama prace , a sk.....syny mi go zabrali, co Pan na to, da sie cos zrobic?", "co tych kretynow w komunie obchodzi czy ja mam mieszkanie w Polsce, przeciez wyrzucili mnie z pracy i nalezy mi sie pomoc" (tutaj chodzi o kontanthjælp). A teraz dochodza rasisci w banku. Byc moze moja opinia nie jest sluszna, ale cos mi sie wydaje i pisalem o tym wczesniej, ze demokracja to nie tylko uzyskanie pewnych swobod (po 1989), to sposob ich administrowania, sposob zachowan, samorespektu, a "vold avler vold" i taka chyba jest prawda. Nie przekazywane pozytywne wartosci z pokolenia na pokolenie, poniewaz poprzednie pokolenie tez sie ich wyzbylo albo im je zabrano i poprzedniemu rowniez. Tylko czas moze to zmienic, a tymczasem dalej bedzie panowal brak respektu dla innych (= brak respektu dla siebie), brak tolerancji, brak umiejetnosci prowadzenia wymiany zdan na poziomie przyjetym w normalnym swiecie, gdzie mozna (i nieraz nalezy) byc niezgodnym, przytaczajac swoje argumenty, ale i wysluchujac argumenty drugiej strony bez zbytecznych "napadow osobistych". Wiem, wiem, zaraz odezwa sie glosy, ze ten Roga to juz chyba calkiem zwariowal o czym on pisze, ale chyba to nic dziewnego bo chyba nie poczuwa sie do polskosci (juz mi to tutaj powiedziano kilka razy). I to jest prawda. Nie jest waznym udzielajac sie na forum, czy ktos poczuwa sie do polskosci czy nie. Ja nie poczuwam sie do tego rodzaju polskosci, jak na pewno wielu innych czytajacych ten post. A powracaja do rasizmu, to wiele "fachowcow" uwaza, ze najwiekszy rasizm w europie, nietolerancja innch narodowosci, zapatrywanreligijnych itp. wystepuje w krajach bylej Europy Wschodniej, miedzy innmi w Rosji i w Polsce, a to ze przepisy prawne mowia co innego....papier jest cierpliwy.

Jak zawsze p. Roga milo,przyjemnie i na temat  ;) Idziemy na kawe?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lis 2012, 17:04:13 »
Rogo, piekny post i kwintesencja!
Szkoda, ze tylko utonie on wsrod innych postow, i temat bedzie trzeba znow wykladac od podstaw.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Lis 2012, 17:41:09 »
Nie no pewnie ,jak Polaka potraktują jak intruza a nie tylko Nordea  to robi to należy spuścić głowę i najlepiej przeprosić za zawracanie dupy, Nordea ma taką politykę firmy już kiedyś pisałem jak długo walczyLem o Dankort i co dali ,a tłumaczyli źe Dankort tylko dla duńczyków, gòwno prawda tylko trzeba walczyć o swoje. IMi osobiście nie zależało na tej karcie,pewnie dobrze ją mieć mieszkając tutaj ale postawiłem sobie jako priorytet załatwienie tego kiedy mi powiedziano że to tylko dla Duńczykòw i z wszystkim tak trzeba bo to naròd ignorantòw w80% po max. 9 klasie. Zaraz ktoś napisze to po co tu jesteś,wracaj do Polski jak ci tu źle,więc pisze mi tu dobrze ;)
Tylko trzeba się nauczyć ich traktować i z nimi żyć.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Lis 2012, 18:25:40 »
Ja osobiście wbijam w Dankort zawsze gdy słyszę "przykro nam tylko Dankort" uprzejmie dziękuje i udaje się do konkurencji  :) Może czasem trochę kłopotliwe ale mina sprzedawcy wynagradza wszystko (no nie zarobił)  Mnie jak gdzieś nie chcą to się nie napraszam tym bardziej w bankach.
Jak mawiał poeta  "Srał ich pies" kupie gdzie indziej  :)

Offline joseph

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lis 2012, 18:40:50 »
my z Irenkom zrobilymy kedyś osiemnastkie dla naszej corci. Wzielimy kredyta w Nordeji na dwaejścia tysioncuw tak aby sonsiady zazdrościli. No i zrobili tako osiemniastke rze wszytkie pamientajo. A rze kredyta tsza spłaćić to corcie wysłalimy w Emiraty. Siedzi tam dalieko i naszego kredyta spłaca.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lis 2012, 18:50:23 »
A i ma szanse na bogatego męża  ;) Bo to tu to już na Hollywood nie wygląda  ???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lis 2012, 18:50:23 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lis 2012, 19:43:00 »
do roga:
 podziwiam twoja cierpliowsc i spokoj i mam tez nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze jest tez w dani duza grupa polakow ktorzy bardzo dobrze tutaj funkcjonuja i i radza sobie we wszystkim zachowujac szacunek dla prawa,ludzi i cieszacy sie mozliwoscia dobrego i udanego zycia w dani
Oczywiscie. Jest taka duza grupa osob, o ktorych piszesz. Nie zaliczam siebie do tej grupy, poniewaz jestem, ze tak powiem dinozaurem w pojeciu stazu w tym kraju. Ta duza (?) i dobrze funkcjonujaca grupa osob, bedzie funkcjonowac wszedzie, poniewaz "zabrali" ze soba dobre wartosci jak nalezy obcowac/przebywac, polemizowac i co wazne rowniez sie niezgadzac i bronic swoich racji w sposob jaki charakteryzuje normalnych ludzi. Nietety obawiam sie, a raczej jestem pewny, ze to wlasnie ta grupa osob narazona jest w dyskusjach na forum na najwieksze ryzyko byc potraktowanym w sposob, ktory nie powinien miec miejsca, ale takie sa warunki uczestniczenia w publicznej dyskusji, gdzie kazdy ma prawo wypowiedzenia sie. Tak jak juz kilka razy pisalem: niewiarygodne, ze mieszkamy tak blisko siebie....a jestesmy od siebie tak daleko.   

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lis 2012, 22:04:40 »
"niewiarygodne, ze mieszkamy tak blisko siebie....a jestesmy od siebie tak daleko."
przeczytalam te slowa i przypomnialo mi sie ze slyszalam je wczesniej tu w danii,raz z ust pewnej polki ktora tutaj mieszkala chyba ponad 30 lat i ze smutkiem w glosie opowiadala jak to przestala rozumiec sie z dawnymi przyjaciolkami z polski,bo z uplywem czasu zmienily sie najwazniejsze wartosci w ich zyciu i przyjaciolki mialy ze soba coraz mniej wspolnego a drugi raz uslyszalam cos podobnego od dunki ktora przeszla na emeryture w ubieglym roku -wyrazala sie o mlodszym pokoleniu i ich podejsciu do zycia ,,,,bardzo ciekawie opowiadala o tym jakie bylo zalozenie systemu panstwa opiekunczego a wlasciwie spoleczenstwa opiekunczego i ze polegac to mialo na tym ze objeci swiadczeniami opieki mieli byc ludzie ktorzy jej naprawde potrzebowali z takich lub innych wzgledow a tymczasem przerodzila sie ta idea w wykorzystywanie  swiadczen i narodzenie sie spoleczenstwa ktoremu doplaca sie wiele roznych zapomog chociaz nie sa one istotne jak na przyklad pieniadze na dzieci dla osob o bardzo wysokich dochodach, ulgach do sprzatania,odpisach oplat za zwiazki zawodowe itd,mowila ze nie tak to mialo wygladac ,,,,no nic -tak tylko napisalam o tym ze rozni sa polacy bo sie zastanawialam czy aby twoja opinia o polakach nie jest wyrobiona na podstawie tej jednej grupy z ktora masz najwiekszy kontakt -no ale na to odpowiedziales.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Lis 2012, 13:51:13 »
,,,,bardzo ciekawie opowiadala o tym jakie bylo zalozenie systemu panstwa opiekunczego a wlasciwie spoleczenstwa opiekunczego i ze polegac to mialo na tym ze objeci swiadczeniami opieki mieli byc ludzie ktorzy jej naprawde potrzebowali z takich lub innych wzgledow a tymczasem przerodzila sie ta idea w wykorzystywanie  swiadczen i narodzenie sie spoleczenstwa ktoremu doplaca sie wiele roznych zapomog chociaz nie sa one istotne jak na przyklad pieniadze na dzieci dla osob o bardzo wysokich dochodach, ulgach do sprzatania,odpisach oplat za zwiazki zawodowe itd,mowila ze nie tak to mialo wygladac ,,,,no nic -tak tylko napisalam o tym ze rozni sa polacy bo sie zastanawialam czy aby twoja opinia o polakach nie jest wyrobiona na podstawie tej jednej grupy z ktora masz najwiekszy kontakt -no ale na to odpowiedziales.

napisala:  "..ta idea w wykorzystywanie  swiadczen i narodzenie sie spoleczenstwa ktoremu doplaca sie wiele roznych zapomog chociaz nie sa one istotne jak na przyklad pieniadze na dzieci dla osob o bardzo wysokich dochodach, ulgach do sprzatania,odpisach oplat za zwiazki zawodowe itd,mowila ze nie tak to mialo wygladac..."

Moze i z zalozenia nie mialo tak wygladac, jak tworzono "velfærd - spolecznstwo". Zz czasem spoleczenstwo, ktore stawalo sie coraz bogatsze (swoja praca), uwazalo, ze takie same prawa i przywileje naleza sie rowniez tym ktorzy na to pracuja i ze naleza sie wszystkim solidarnie, np. jednakowa dlawszystkich Fokepension. Czy tak powinno byc? - mozna dyslutowac za i przeciw. Mysle, ze ograniczenie tych wydatkow Panstwa tylko do pewnej grupy osob/rodzin nie mialoby zbyt duzego wplywu na budzet panstwa, natomias zaczynamy poruszac bardzo zasadnicza sprawe, mianowicie czy zachowac model panstwa/spoleczenstwa solidarnego. Osobiscie uwazam, ze tak

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Lis 2012, 15:15:09 »
czy zachowac model panstwa/spoleczenstwa solidarnego. Osobiscie uwazam, ze tak
ja też jestem za tym aby zachować model państwa solidarnego, bo przecież wybraliśmy ten kraj bo ten system nam się podobał. Ja jestem za tzw komunistycznym modelem państwa. System komunistyczny jest ok, pod warunkiem że jest odpowiednio zarządzany. Szkoda że w Danii ten system zanika :( Bo zaczyna się robić jak w PL, ludziom uderza kasa itd, już się liczy kto ma jaki samochód itd. Mam znajomą w Pl co pracuje OBOP. Przeprowadzili kilka sondaży na temat "czy chcemy powrotu starego ustroju? " i 70-90 % było za tak. Oczywiście pytania były sformułowane tak żeby nie odrzucały.  Komuno wróć ;)

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Lis 2012, 15:39:09 »
ja też jestem za tym aby zachować model państwa solidarnego, bo przecież wybraliśmy ten kraj bo ten system nam się podobał. Ja jestem za tzw komunistycznym modelem państwa. System komunistyczny jest ok, pod warunkiem że jest odpowiednio zarządzany. Szkoda że w Danii ten system zanika :( Bo zaczyna się robić jak w PL, ludziom uderza kasa itd, już się liczy kto ma jaki samochód itd. Mam znajomą w Pl co pracuje OBOP. Przeprowadzili kilka sondaży na temat "czy chcemy powrotu starego ustroju? " i 70-90 % było za tak. Oczywiście pytania były sformułowane tak żeby nie odrzucały.  Komuno wróć ;)

Chodzi Ci o ustrój socjalistyczny. Bo socjalizm i komunizm to dwie różne sprawy :)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Lis 2012, 16:20:32 »
Chodzi Ci o ustrój socjalistyczny. Bo socjalizm i komunizm to dwie różne sprawy :)
socjalizm miał być drogą przejściową dla komunizmu. Moim zdaniem prawdziwy komunizm jest za twardy i trudny. Lecz socjalizm z lekką nutką demokracji jest ok. W każdym bądz razie chodzi mi o zrównanie klas i w pewnym stopniu zniesienie własności prywatnej. Co na pewno prowadzi do wzrostu miejsc pracy. Bo jakbyśmy stworzyli jak w pl bloki prywatne bardzo wiele straciło by pracę bo każdy by kombinował. A tak jest większy porządek. Chociażby ingerencja rządu w rozwalanie gett.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Lis 2012, 18:47:59 »
Pozdrow znajoma z Polski ,tez byłam ankieterka dla OBOPU i SMGKRiC ,tylko mnie zaskoczyło skad ona znała procentowy wynik badan .ale tak naprawde głosno powiem ,,KOMUNO WROC,, TO BYŁ IDEALNY SYSTEM

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lis 2012, 19:00:06 »
Ja jestem za tzw komunistycznym modelem państwa. System komunistyczny jest ok, pod warunkiem że jest odpowiednio zarządzany. Szkoda że w Danii ten system zanika :(

dobry Boze,,,,,nie wiem ...moze na kube jedz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lis 2012, 19:00:06 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18193
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
nordea

Zaczęty przez ld pinkDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3114
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2011, 10:53:32
wysłana przez ld pink
Nordea i Scandia wycofują się z Polski

Zaczęty przez maryo1977Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3248
Ostatnia wiadomość 29 Maj 2019, 20:07:16
wysłana przez kart4
Przelew z netbank nordea krok po kroku

Zaczęty przez Przelew z nordeaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11201
Ostatnia wiadomość 23 Paź 2008, 19:27:20
wysłana przez Tula
Nordea, placenie rachunkow online.

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5971
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2015, 05:20:57
wysłana przez happybeti