poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomoc  (Przeczytany 23772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lis 2009, 13:19:54 »
No ja bym chciała żeby mi przysłali na mój adres polski a jak im to mogę podać?

Offline ilona.bohn@forum.dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lis 2009, 17:11:11 »
 jESLI PRACODAWCA WPLACAL NA FERIE KONTO W HILLERØD TO W MOMENCIE ZDANIA CPR-U NALEZA SIE AUT. PIENIADZE, JESLI NA PRYWATNYM KACIE TO GORZEJ ALE MOZNA TEZ UZYSKAC.

Offline rzeznik55

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lis 2009, 17:45:18 »
jesli pracowalas w danii i mialas cpr to musialas miec meldunek,a w momencie opuszczenia danii trzeba bylo udac sie do komuny aby sie wymeldowac,noi w skacie tez trzeba bylo zlozyc wizyte aby niemiec puzniej problemow po wyjezdzie do polski

a

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lis 2009, 18:04:49 »
Klingonie, jesli zlozysz (i wyslesz do FerieKonto albo innego zarzadzajacego feriepenge) oswiadczenie, ze zakonczyles prace i opusciles Danie i w biezacym roku nie zamierzasz wracac, to FerieKonto dokona wyplaty feriepenge w tym roku za biezacy rok.

(nie sadzilam, ze osmiele sie kiedys prostowac podana przez Ciebie informacje;)

a

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lis 2009, 18:11:59 »
Ilona, wyjasnij moze co masz na mysli (ekhem) piszac: "w momencie zdania cpr"?
I nie masz racji, jesli pieniadze sa na "prywatnym KONCIE" (chodzi Ci o sytuacje, gdy pracodawca sam zarzadza feriepenge) procedura ich uzyskania jest taka sama.
Nie mieszaj ludziom w glowach, prosze.

a

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lis 2009, 18:15:06 »
Rzezniku, niekoniecznie z tym meldunkiem. Wcale go miec nie musiala. Znam ludzi pracujacych w Danii 3-4 lata nie majacych zameldowania.

Offline strand

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2009, 18:19:34 »
Nie jest potrzebny staly meldunek w DK ale komuna musi przeslac gdzies dokumenty wystarczy adres korespondencyjny

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2009, 18:19:34 »

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lis 2009, 19:09:53 »
Dziękuje wszystkim za pomoc. Tak więc nie mam żadnego meldunku i nie "zdałam" żadnego numeru Cpr bo podobno raz nadany numer jest na zawsze. Nie byłam też z wizytą w Skacie ani też w komunie, gdyż mój powrót do Polski był szybki i niespodziewany. Mam problem bo nie mogę sobie zamówić hasła do Feriekonto, gdyż wyskakuje jakiś komunikat. Ale jak możecie to doradźcie mi czy najlepszym rozwiązaniem byłby przyjazd do Danii i załatwienia tego na miejscu?Czy da się to jakoś załatwić przez internet?

a

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lis 2009, 19:36:07 »
Przyjazd do Danii nie ma sensu, nic wiecej osobiscie nie zalatwisz.
Napisz do FerieKonto, ze zakonczylas prace w Danii i ze nie wracasz juz w tym roku, w zwiazku z tym prosisz o przekazanie feriepenge za 2009 rok na Twoje konto (dunskie - jesli masz dostep przez internet i mozesz bedac w Polsce zrobic z niego przelew, albo na polskie - tu musisz podac konto w formacie IBAN oraz SWIFT Twojego banku).
W mailu podaj swoje dokladne dane (imie, nazwisko, adres zameldowania w Polsce, numer CPR, numer konta bankowego, adres mailowy do Ciebie). Mozesz tez podac nazwe (dokladna) swojego bylego dunskiego pracodawcy.
Mozesz to wszystko napisac korzystajac z formularza kontaktowego na stronie FerieKonto lub wyslac maila na konto fk@atp.dk.
A najlepiej skorzystaj z obu form kontaktu:)
Aha, jesli Twoimi feriepenge zarzadza inna instytucja, albo Twoj pracodawca, to powinnas skabusewac w/w maila do tej instytucji.
Dlatego powinnas zaczac od maila do swego pracodawcy z zapytaniem gdzie byly przekazane Twoje feriepenge.

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lis 2009, 19:44:09 »
Klingonie, jesli zlozysz (i wyslesz do FerieKonto albo innego zarzadzajacego feriepenge) oswiadczenie, ze zakonczyles prace i opusciles Danie i w biezacym roku nie zamierzasz wracac, to FerieKonto dokona wyplaty feriepenge w tym roku za biezacy rok.

(nie sadzilam, ze osmiele sie kiedys prostowac podana przez Ciebie informacje;)
Dziekuje za sprostowanie, chociaż oświadczenie że nie wrócę w bieżącym roku brzmi trochę dziwnie, bo oznacza co innego w styczniu i co innego przed świętami. Tu pisze tylko o zwolnieniu z pracy i opuszczeniu Danii Udbetaling af feriepenge hvis du opholder dig i udlandet.

a

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lis 2009, 19:45:44 »
Klingonie, nie pisalabym tego, gdybym sama tego nie sprawdzila na wlasnej skorze - z pozytywnym skutkiem:)

Offline ola1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lis 2009, 20:43:03 »
Dziękuję bardzo osobie spod nicku "a" tak zrobię najpier email do pracodawcy potem najwyżej do Feriekonto. I zobaczę co dalej. Z resztą wszystkim dziękuję. Aha a mam pytanie czy muszę mieć to hasło do Feriekonto czy nie jest ono konieczne? Bo ja nawet nie mogę wysłać z powodu jakiegoś komunikatu który mi wyskakuje. A czy o zwrot podatku też mogę się starać szybciej czy muszę czekać do przyszłego roku? Ma może ktoś jakiś namiar na dobrą księgową która by się tym zajęła?

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lis 2009, 20:54:36 »
Nie musisz miec hasla do FerieKonto.
Rozliczenie podatku za 2009 rok bedzie dopabuse po ukonczeniu roku, tzn w 2010 (w lutym bedzie mozliwosc zlozenia wczesniejszej deklaracji). Co do zwrotu podatku to nigdy nie ma za duzo optymizmu. ;D

a

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lis 2009, 21:16:13 »
A nie ma za co;)
Co do podatku, to slusznie Klingon zwrocil uwage, ze nie ma co ostrzyc zebow na zwrot podatku, bo nie wiadomo jak wyjdzie rozliczenie;)
Przede wszystkim trzeba placic podatek, by ewentualnie dostac jakis zwrot. Jesli mialas frikorta, nie planuj zadnych wydatkow a konto zwrotu;)
No i znow musze sprostowac to co napisales Klingonie - mozna sie rozliczyc w trakcie roku podatkowego, o ile wyjezdza sie juz na stale z Danii (tzn. nie planuje sie powrotu w danym roku). Pytanie tylko, czy Skat zechce to zrobic droga mailowa. Bo w zasadzie powinno sie zglosic do Skat-a osobiscie przed wyjazdem z ostatnim rozliczeniem od pracodawcy.

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lis 2009, 21:34:01 »
A nie ma za co;)
Co do podatku, to slusznie Klingon zwrocil uwage, ze nie ma co ostrzyc zebow na zwrot podatku, bo nie wiadomo jak wyjdzie rozliczenie;)
Przede wszystkim trzeba placic podatek, by ewentualnie dostac jakis zwrot. Jesli mialas frikorta, nie planuj zadnych wydatkow a konto zwrotu;)
No i znow musze sprostowac to co napisales Klingonie - mozna sie rozliczyc w trakcie roku podatkowego, o ile wyjezdza sie juz na stale z Danii (tzn. nie planuje sie powrotu w danym roku). Pytanie tylko, czy Skat zechce to zrobic droga mailowa. Bo w zasadzie powinno sie zglosic do Skat-a osobiscie przed wyjazdem z ostatnim rozliczeniem od pracodawcy.
Tak na ile pamietam dwa tygodnie przed wyjazdem mozna rozliczyc sie by nie bylo duzych niespodzianek ale wlasciwe rozliczenie w dalszym ciagu bedzie po zakonczeniu roku podatkowego/kalendarzowego. Ola1 juz jest w Polsce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lis 2009, 21:34:01 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11305
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2