poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej  (Przeczytany 506263 razy)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
« Odpowiedź #660 dnia: 01 Gru 2012, 09:51:44 »
http://jyllands-posten.dk/international/europa/article4929603.ece

...Men dokumentationen er i orden, lyder det fra Forsikring & Pension, for de har tæt kontakt med det polske politi og med en kilde, der arbejder med at finde stjålne biler, primært for amerikanske forsikringsselskaber, og de bekræfter problemet og omfanget. Polen er også det land, hvor der bliver fundet flest stjålne danske biler, siger Arne Knippel fra Forsikring & Pension...

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #661 dnia: 01 Gru 2012, 10:48:50 »
aarhusN czyli rozumiem że gdybyś był na tym targowisku pokazanym w reportażu można byłoby pokazać ciebie jako potencjalnego pasera ,twój samochód jako kradziony bo jesteś polakiem to na pewno jesteś złodziejem ,paserem a w twoim samochodzie są kradzione części, a może i samochód kradziony.

Idąc dalej typ tropem mogę wejść na targowisko w DK uchwycić kamerą przygodnych duńczyków i powiedzieć o morderstwach dokonywanych przez mężczyzn duńczyków i kobiety duńskie w DK.
Rozumiem że mogę też na tym tle opowiedzieć o tym jak lubią kłamać (bo wielu z nich robi to dziką namiętnością).

I przygodni Duńczycy uchwyceni przez moją kamerę, powinni mi jeszcze podziękować
i bić  się w piersi że są tak źli .Czy dobrze to rozumiem ?   

Aha powołam się na anonimowe źródło wiedzy tj.Klausa pseudonim "flacha" , który za 5 piw powie mi wszystko co chcę wiedzieć o narodzie Duńskim  ;)

po pierwsze w dk nie ma takich targowisk,a po drugie mam podstawy tak twierdzic,poniewaz pracowalem tam prawie trzy lata 8). w utworze wstawionym z you tube(zreszta to nie jedyny) sami polacy mowia tak o sobie,wiec chyba cos w tym jest

http://www.tekstowo.pl/piosenka,donatan,szukaj_jej_tu.html
« Ostatnia zmiana: 01 Gru 2012, 11:22:42 wysłana przez aarhusN »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #662 dnia: 01 Gru 2012, 11:29:19 »
po pierwsze w dk nie ma takich targowisk,a po drugie mam podstawy tak twierdzic,poniewaz pracowalem tam prawie trzy lata 8). w utworze wstawionym z you tube(zreszta to nie jedyny) sami polacy mowia tak o sobie,wiec chyba cos w tym jest

Eeee... Co ty opowiadasz nie ma targowisk w DK ? Owszem są ! W mojej miejscowości są w każdą niedzielę .
Nawet czasami coś tam kupuję, fajne rzeczy do domu można kupić.
Idę z kamerą i opowiadam na tle tych przygodnie spotkanych duńczyków,
 że w DK są mordercy ,złodzieje ,kłamcy ,rasiści itp .
A na tle banków opowiem, że w DK są oszuści bankowi . Przecież prawdą nikogo nie krzywdzę ,zgadza się?

Klaus ciągle będzie moim sekretnym źródłem informacji .     ;)

Aaaa skoro pracowałeś na targowisku części samochodowych i jeszcze jesteś polakiem to już na 100% jesteś złodziejem i paserem , z tym też powinieneś się zgodzić .  ;) :D

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #663 dnia: 01 Gru 2012, 11:45:03 »
zle mnie zrozumialas .mowie „ o takich ” targowiskach. teren kilku hektarow(chyba nie ma takiego w Twojej miejscowosci?) z czesciami samchodwymi.tak jak napisalem ,ze w pierwszej chwili sie oburzylem ,ale znajac realia musze przyznac,ze mowia prawde w kazdym razie w reportazu dotyczacym gieldy samoch.a do Twojej wiadomosci pracowalem w patrolu,tak wiec niejako po drugiej stronie,ale majac bezposredni kontakt z ludzmi wiem jak to wyglada.nie rzumiem dlaczego tak trudno przyjac Ci prawde do wiadomosci?i co Ci mordercy,rasisci itp maja wsplnego z artykulem i pomijajac wszystkie racjonalne argumenty pozostajesz przy swoim zdaniu?

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #664 dnia: 01 Gru 2012, 12:01:28 »
aarhusN w/g ciebie można sfilmować uczciwych ludzi i ew.złodziei ,paserów wszystkich oskarżyć że są paserami ,złodziejami nie mając żadnego dowodu.
Niszcząc porządnym ludziom dobrą reputację wypracowaną przez wiele lat- to jest ok w/g ciebie bo jest Polakiem
 Natomiast w/g mnie jest różnica pomiędzy uczciwymi ludźmi, a złodziejami będącymi na tym samymi targowisku, ale przez dziennikarzy wrzuconych do jednego kotła - z czym się absolutnie nie zgadzam !!!

Aaa w patrolach biorą łapówki za milczenie /przymykanie oczu na paserstwo-mogę tak napisać bez podania dowodów? 

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #665 dnia: 01 Gru 2012, 19:32:56 »
a co przecietnemu jensenowi daje taka informacja o wspolpracy policji z firmami ubezpieczeniowymi?
-bo moim zdaniem i wedlug moich doswiadczen daje to podstawe dunskim prymitywom do ironicznych aluzji typu:pogadaj nutka z kumplami bo potrzebne mi sa nowe opony zimowe albo gdy ktos czegos szuka to zawsze pytaja mnie czy tego nie widzialam - innym dunczykow nie pytaja, pytaja obcokrajowcow i taka jest tak medialnie wypracowana iluzja  rzeczywistosci

niech te wszystkie dane gromadza w swoich raportach i dla swoich potrzeb a tak swoja droga bardzo glupim posunieciem bylo zniesienie kontroli granicznych,normalni ludzie sie ich nie obawiali

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #666 dnia: 01 Gru 2012, 21:41:06 »
...i taka jest tak medialnie wypracowana iluzja  rzeczywistosci...

Nie. Nie media.
Taka opinie wypracowalismy sobie sami. Nie media ale samochody wypchane kradzionymi rowerami, zlodzieje z malymi dziecmi, krzyki przez caly Aldi, to nie iluzja rzeczywistosci - to rzeczywistosc.
My sami...
Nawet tu na poloniainfo widac ogloszenia typu: kazda ilosc oleju napedowego kupie, wieksze ilosci silników do lodzi itp itd....
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #666 dnia: 01 Gru 2012, 21:41:06 »

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #667 dnia: 01 Gru 2012, 22:28:22 »
...i taka jest tak medialnie wypracowana iluzja  rzeczywistosci...

Nie. Nie media.
Taka opinie wypracowalismy sobie sami. Nie media ale samochody wypchane kradzionymi rowerami, zlodzieje z malymi dziecmi, krzyki przez caly Aldi, to nie iluzja rzeczywistosci - to rzeczywistosc.
My sami...
Nawet tu na poloniainfo widac ogloszenia typu: kazda ilosc oleju napedowego kupie, wieksze ilosci silników do lodzi itp itd....

po przeczytaniu tego zastanawiam sie  czy  38 milionow polakow to zlodzieje  czy tylko ci polacy w danii?

taka opinie wypracowalismy sobie sami ? - jaki procent wypracowal taka opinie ? 

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #668 dnia: 02 Gru 2012, 07:05:39 »
po przeczytaniu tego zastanawiam sie  czy  38 milionow polakow to zlodzieje  czy tylko ci polacy w danii?

nie 38 milionow i napewno nie tylko w DK(taki sam obraz jest w niemczech wielkiej brytanii i wszedzie gdzie jest za duzo polakow)..
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #669 dnia: 02 Gru 2012, 08:44:47 »

Problem polega na tym, ze zla slawa roznosi sie szybko.

A z z mojego doswiadczenia z lawy sadowej i posterunkow policyjnych wynika, ze powyzsze historie niestety pomowieniami nie sa :(

Smutna rzeczywistosc.
Jedyne co moge sprosotowac na podstawie wlasnych obserwacji, ze okolo 80-90 procent kradziezy dokonuja Polacy "na wystepach goscinnych" . Mam na mysli,  tacy ktorzy wpadaja do Danii rano i wypadaja wieczorem.
Ci, ktorzy mieszkaja tu, czasem po prostu jezdza po pijaku, ale "grubszych" spraw wokol nich malo.
I to jest dopabuse wkurzajace. Wpadnie taki jeden z drugim na pare godzin, narobi smrodu, a my tu zostajemy "oczami swiecic" :(
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

inna

• Gość
« Odpowiedź #670 dnia: 02 Gru 2012, 20:58:22 »
http://www.bt.dk/udland/doemt-for-diskrimination-netto-fyrede-polsk-boesse

A nienawiść odmieniają twarz sprawiedliwości  :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #671 dnia: 02 Gru 2012, 21:50:52 »
Sklep w Polsce, polskie szefostwo zwolnilo nieprawnie polskiego pracownika...

Polska "toleracja", której tak wymagamy od innych.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #672 dnia: 04 Gru 2012, 18:24:51 »
Sklep w Polsce, polskie szefostwo zwolnilo nieprawnie polskiego pracownika...

Polska "toleracja", której tak wymagamy od innych.
Sklep w Polsce, polskie szefostwo, ale firma jakby dunska-NETTO. Dyrektor personalny Dansk Supermarked mocno sie dzisiaj tlumaczyl z tego powodu. A chodzilo o homoseksualizm mezczyzny....
Polska "tolerancja"? ???
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #673 dnia: 04 Gru 2012, 19:15:37 »
Zwolniony mezczyzna jest polakiem, zatrudnionym w polskim sklepie, polozonym na terenie Poski, zostal zwolniony przez polskiego szefa.

Netto nie " mocno sie tlumaczylo" tylko zaakcentowalo ze normy obowiazujace Netto obowiazuja we wszystkich krajach i kabusewnik sklepu - polak - zostal zwolniony.

Dokladnie:  polska "tolerancja".

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #674 dnia: 04 Gru 2012, 19:38:51 »
Zarzad Netto w Polsce jest od poczatku do konca polski. Na poczatku lat 2000 mieli dunskiego dyrektora, pozniej nawet dyrektor byl polski.
Natomiast co do opisywanej spraw, to nawet nie zarzad zwolnil tego pracownika, a zwykly najzwyklejszy kabusewnik sklepu, gdzies na koncu swiata.

Wiec "aisak" nie wiem naprawde jakbys chciala to DUnczykow sie o to czepic trudno.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #674 dnia: 04 Gru 2012, 19:38:51 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 18157
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10598
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat