poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ajjj te podatki  (Przeczytany 17488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kobieta

• Gość
ajjj te podatki
« dnia: 31 Sty 2008, 08:57:53 »
Witam wszystkich
Pracuję w Danii od 29 stycznia 2007 roku.
Mam kontrakt na 15 lat.
Z tego co wiem,obowiązywał mnie 8 % Vat,teraz automatycznie,,wskakuję,na wyższy próg podatkowy i ok.
Prowadzę dom i w PL i w DK,mąż narazie nie pracuje i jest ze mna w Danii i ma wszystkie wymagane dokumenty.Nie mamy dzieci.
Dowiedziałam się kilka dni temu,że powinnam otrzymywać jakieś dodatki do pensji tylko problem w tym,że nie wiem jakie i za co?
Może ktos z Was napisałby mi.Bylabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam

Klingoon

• Gość
Odp: ajjj te podatki
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sty 2008, 09:11:02 »
Dowiedziałam się kilka dni temu,że powinnam otrzymywać jakieś dodatki do pensji tylko problem w tym,że nie wiem jakie i za co?
Pensje wyplaca pracodawca wiec dodatki tez. Poszczególne branże maja umowy zbiorowe i tam tez jest o przyslugujacych dodatkach, np. za nadgodziny. W jakiej branży pracujesz?

kobieta

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sty 2008, 09:25:19 »
pracuję na stanowisku lekarza w państwowej duńskiej przychodni.
podobno należą mi się jakies dodatki do pensji ale pracodawca nic nawet nie wspomina,wiec otrzymuje tylko pensję bez niczego.
 :-\

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sty 2008, 09:57:14 »
Zobacz Yngre Læger i staten
W Twojej umowie o prace jest napisane pod jaka umowę zbiorowa (overenskomst) podlegasz.

Ale najłatwiej dowiedzieć się o jakie dodatki chodzi i zapytać o nie w biurze (personaleafdeling). Prawdopodobnie przeoczenie, nie maja żadnego interesu ich nie dać, jeżeli nalezą się.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sty 2008, 10:43:51 »
Kobieto :)
Po pierwsze nie Vat 8%, a podatek dochodowy. Jednak musze Cie tu zmartwic. Skoro masz umowe na lat 15, to niestety nie mialas prawa skorzystac z 8%. Obawiam sie, ze bedziesz musiala doplacic podatek w rozliczeniu koncowym. Chyba, ze z racji zawodu mialas jakies specjalne ulgi - moze tak byc, bo przeciez lekarzy im brakuje okropnie. Dowiedz sie, bys nie zostala zaskoczona.

Piszac dodatki, pewnie masz na mysli ulgi itd... na przyklad za podwojne prowadzenie domu - to niestety tez obowiazuje tylko przy pobytach tymczasowych. 15 lat wykracza znacznie poza ramy pobytu tymczasowego. Poza tym podwojne prowadzenie domu jest wtedy kiedy czlonkowie najlblizszej rodziny (maz, dzieci) pozostaly w Polsce, a nie mieszkanie.

NIestety prawie zadne ulgi Ci nie przysluguja.
Jedynie, jesli maz jest tutaj legalnie i nie pracuje, mozesz uzyskac podwojna kwote zwolniona od dochodu. Udaj sie, lub napisz do Skat i skroyguja oni twoja karte podatkowa. Nawet za rok ubiegly.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sty 2008, 11:58:01 »
Jedynie, jesli maz jest tutaj legalnie i nie pracuje, mozesz uzyskac podwojna kwote zwolniona od dochodu. Udaj sie, lub napisz do Skat i skroyguja oni twoja karte podatkowa. Nawet za rok ubiegly.
Chodzi o kwote zwolniona od podatku (personfradrag 41.000 kr.) i powinna byc naliczona automatycznie (zobacz karte podatkowa).
Za ubiegly rok SKAT przysle w marcu/kwietniu PIT do wypelnienia (prawdopodobnie mialas Ulge za koszty podróży - zobacz czy nie masz ulgi za "Øvrige lønmodtagerudgifter" na karcie podatkowej 2007).

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2008, 22:35:08 »
Witam
mam pytanie do Klingoon . PRacuje w Danii od 02 lipca 2007. Pierwsze 3 miesiace pracowałem dla agencji, potem na czas nieokreslony dostałem umowe juz bezposrednio z firma, lecz w dalszym ciągu korzystałem z ulgi podatkowej. Czy będę musiał zwrócic takze podatek za te trzy miesiące, które przepracowałem  na umowie na czas okreslony?? pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2008, 22:35:08 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sty 2008, 23:05:26 »
Przez pierwsze 3 miesiące miałeś innego pracodawcę i nie wiedziałeś że będziesz zatrudniony na stałe, tak więc ja bym wpisał ulgę za 3 miesiące wypełniając PIT. Też bym dodał ewentualny okres próbny przy zatrudnieniu na stałe (nie wiem czy taki miałeś, to pisze na kontrakcie). Najlepiej zwrócić zaległy podatek teraz aby uniknąć dodatku 7 %. Nie pamiętam szczegółów ale znajdę i napiszę w ten weekend.

monika1982

• Gość
jaki mam płacic podatek?
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lut 2008, 01:10:32 »
Jestem w DK od listopada 2007r. Pracuje w Morgendistribution DK, do konca 2007 roku, czyli przez 2 miesiace obowiazywała mnie ulga podatkowa w wysokosci 8%. Kiedy poszłam tydzien temu do SKAT-u razem z chłopakiem by załatwic nowa katre, zaznaczam nie jestesmy małzenstwem, pani wyliczyła nam ze obowiazuje nas 38% podatek ze wzgledu na to ze jestesmy para i mieszkamy pod jednym adresem. Pod tym samym adresem mieszkaja jeszcze 2 inne osoby.
Czy tak powinno byc? Wszedzie sie pisze i mowi, ze pracujac w DK na umowie na rok przysługuje 8 % podatku.
Co mamy zrobic?
Czy SKAT ma racje?
Pomóżcie. Z góry bardzo dziekujemy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lut 2008, 08:01:03 »
Trzeba bylo powiedziec, ze to nie Twoj chlopak tylko kolega.
Idz jeszcze raz moze trafisz na kogo innego, lub wyslij maila z prosba o korekte. Nic o tym chlopaku juz nie pisz. Tylko, ze nastapila pomylka i prosisz o sprostowanie.

Chyba, ze w tym roku mialas juz kontrakt na czas nieokreslony???
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lut 2008, 10:02:22 »
no i powiedz że mieszkasz na stałe w Polsce,czasami chcą zameldowanie przetłumaczone,ale w moim przypadku wzieli tylko xero dowodu osobistego.i oczywiście kontrakt  na czas do 2 lat,kontrakt jest chyba najważniejszy :) pozdrawiam,(ja 3 razy chodziłam do Skatu bo zawsze czegoś zapomniałam)

mildaro

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lut 2008, 12:21:03 »
załatwiłam prace mojej soistrze i szwagrowi w mojej szkarni!!!wszystko wydawało sie w porządku dopóki
 nie przyszło wyrobic karty podatkowej!!!babka w skacie zadzwoniła do pośrednika i powiedziała ze dostaja 38% podatku bo są małżeństwem i cała rodzina jest w danii!!!ale to nie prawda!!!oni maja 3 letnie dziecko ktore czeka na nich w polsce!!!!czy mozna jakos dzieki temu dostac wiekszą ulge podatkową???prosze o pomoc

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lut 2008, 17:16:01 »
oni maja 3 letnie dziecko ktore czeka na nich w polsce!!!!
:o Fajni rodzice...
Artykul ku przestrodze.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lut 2008, 17:16:56 »
Zaden normalny Dunczyk nie uwierzy, ze rodzice zostawili swoje 3-letnie dziecko i wyjechali za granice zarabiac kase.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lut 2008, 17:47:06 »
Też bym nie uwierzyła.  :o
Zostawić takie małe dziecko  ???

poloniainfo.dk