Panie Slawku,
Nie wiem co bylo napisane "w orginalnym dziele" ks. Zdunka - nie czytalam. Ale Ty napisales:
"Jego zdaniem ci nowi przybysze sa zlem tutaj w Danii. O zgrozo - wypowiedzi w tym tonie spotykalem i czytajac to Forum"
Prawda jest taka, ze WIEKSZOSC z nowych przybyszow jest normalna, ciezko pracujaca i chce osiagnac cos w zyciu. Niestety te osoby, chociaz jest ich o wiele wiecej sa niestety stereotypowane przez tak zwanych CWANIAKOW. Raz jeszcze pisze, ze nie czytalam opini Ks. Zdunka - ale moge powiedziec cos na temat polakow, ktorych sie spotyka np. na miescie.
1) Jestem w sklepie, wpada kilku polakow i kilka polek - krzycza, rozmawiaja BARDZO glosno przez telefon mniej wiecej tak: "Jak ten !#%¤ zadzwoni, to powiedz, #&%¤, ze #%/( jestem w AUSTRI, bo mi ¤%&/%% ciotka zmarla." Na dzwiach do sklepu jest wyraznie napisane, ze telefonow komorkowym nie mozna uzywac.
2) Czy moze pan kiedys widzial jak wielu polakow jezdzi samochodami? W minionym weekendzie zatrzymano pijanego kabusewce, ktory jechal 100 pare km. na godzine gdzie mozna jechac bylo tylko 50, po pijanemu i "skasowal" drzewo. Zagadka: Czy to moze byl nasz rodak?
3) Dzisiaj, w ciagu jednej godziny na TV2 mowiono o kilku roznych przypadkach na temat polakow co kradna.
TO JEST MNIEJSZOSC! Ale ja sie brzydze jak moi rodacy sie tak zachowuja i niestety stwarzaja opinie tym ciezko pracujacym! Nie denerwuje Pana, jak do Polski przyjezdzaja tak zwani "Niemcy," ktorzy mieszkaja w Niemczech pol roku i nie potrawia powiedziec poprawnie zdania po polsku "bo ja jest niemiec"
Wlasnie takie sytuacje opisane powyzej wyrabiaja opinie o polakach! Moze dlatego sa te negatywne opinie o polskiej nowej emigracji?
"Zaslugi ks. Zdunka sprzed 20 laty sa pewnie wielkie, ale nie usprawiedliwia to krytykowania nowej polskiej emigracji." Dlaczego niby nie? Jezeli Wy mozecie krytykowac Ks. Zdunka i "stare lata" to dlaczego Ksiadz czy ja nie moge skrytykowac Was?