poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak płacić najmniej podatku  (Przeczytany 7349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline urszula

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jak płacić najmniej podatku
« dnia: 07 Lut 2007, 22:33:47 »
witam co powinnam zrobić by płacić jak najmniej podatku i nie podlegać podwójnemu opodatkowaniu. I jeszcze jedno pytanie czy w Danii są Polskie szkoły podstawowe, mam 8 letnią córkę i chcę ją zabrać ze sobą

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp:Jak płacić najmniej podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lut 2007, 00:03:28 »
W zyciu sa pewnie dwie rzeczy, smierc i podatki. Nie ma tak dobrze by nie placic podatkow w Danii i w Polsce. Mozna natomiast rozwazyc gdzie sie bardziej oplaca. Jesli zamiezasz na stale wyjechac do Danii, to zapewne przyjdzie ci placic podatki jak dunczykom, czyli 40% od twoich zarobkow. Sa oczywiscie sposoby by zwiekszyc kwote wolna od podatku (zwiazki, darowizny, kredyty, dojazd do pracy) mozna tez zkozystac z wielu zasilkow (na mieszkanie, na dzieci) tak wiec straszny 40% podatek nie jest tragiczny. Pracujac na pelen etat zarabiasz tyle ze stac cie placic podatki i zyc normalnie. Z drugiej strony placac podatki duzo otrzymujesz, czyste ulice, opieka medyczna, bezpieczenstwo, pomoc kommune, szkoly dla dzieci, itp. Tak wiec wydaje mi sie to uczciwe, mieszkasz, placisz podatek i otrzumujesz cos w zamian.

Druga sytuacja to gdy jestes w Danii tymczasowo i masz mozliwosc byc zwolniona z podatku w Danii. Wtedy zgodnie z ustawa o unikaniu podwojnego opodatkowania rozliczasz sie w kraju stalego zamieszkania czyli w Polsce. Tam, zaleznie od twojego przychodu placisz 19, 30, lub 40%. Oczywiscie tez mozna odliczyc diety, ulgi itp, ale to juz inna historia.

Co mozesz zrobic, to w Danii zglosic ze masz miejsce zamieszkania po za granica DK i otrzymasz zwolnienie z podatku. W Polsce sie nie rozliczasz. Jednak to jest ucieczka na krotka mete. Polski fiskus ma prawo do wgladu w nasze dochody do 5 lat wstecz, wiec jesli sie dowie ze mialas dochod w Danii zaplacisz zalegly podatek z odsetkami.

Tak wiec wniosek jest jeden, podatki placic trzeba czy to w DK czy w PL.B)

Offline urszula

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lut 2007, 09:59:58 »
Dziękuje za odpowiedź. Chodzi mi o podwójne opodatkowanie zamierzam zostać w Danii ale narazie w Polsce zostaje moja córeczka. Czy w tej sytuacji muszę płacić podwójny podatek? No i jeszcze co ze szkołą. Czy są polskie szkoły?

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lut 2007, 10:17:52 »
Jesli zamierzasz zostac w Danii i sciagnac tu do siebie corke, to mozesz zlozyc w polskim US NIP-3 o zmianie miejsca zamieszkania i wtedy nie rozliczasz sie juz w Polsce z dunskiego dochodu.

Slyszalem ze jest polska szkola przy ambasadzie RP w Kopenhadze(w Hellerup). Jednak nie obawialbym sie puscic corki do dunskiej szkoly, gdzie szybko oswoi sie z jezykiem, co na pewno sie przyda w przyszlosci.

Offline urszula

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lut 2007, 11:16:04 »
dziękuje za szybkie odpowiedzi. Moja córka nie zna duńskiego i angielskiego więc jak sobie poradzi?

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lut 2007, 11:40:52 »
Moze to dziwnie zabrzmi, ale nauka Dunskiego polega na metodzie \"szokowej\". Pamietam jak nauczycielka nie odezwala sie do nas slowem po angielsku, lekcja 1 ona sie przedstawia pisze cos na tablicy (wszystko po dunsku) a nikt nie wie o co chodzi. Wszystko na skojarzenia, lub sprawdz w slowniku sobie sam. O dziwo metoda dziala, po 2 latach mozna spokojnie sie dogadac po dunsku. :) Na poczatku corka moze zawsze pochodzic do szkoly polskiej.

Offline emer

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lut 2007, 05:44:30 »
Do GoTTie i tych z Państwa, którzy przeczytali jego / jej post.

Mam jedną istotną uwagę dotyczącą Twojego stosunku do duńskich podatków i ich rozliczenia ze społeczeństwem.

Po pierwsze te 40% podatku, dotyczy tylko częsci pracowników w Danii. Coraz więcej jest takich, którzy płacą 63% (topskat). Poza tym musimy doliczyć tę bezprawnie pobieraną formę opodatkowania, która idzie na \"rynek pracy\" t.j. te 8% Ambi. Wiesz poza tym doskonale, ile i jakie nieproporcjonalnie wysokie kwoty zdzierane są ze wszystkich obywateli przy każdym zakupie czego kolwiek.
Zastanówmy się teraz, co dostajemy za te pieniądze. Piszesz: czyste ulice. Czy odwiedziłes kiedys Amager w poniedziałek rano?... albo centrum Viborga, albo Århus? Za 50% moich zarobionych pieniędzy? No... Czysta kradzież.

Piszesz: opieka medyczna. Powiedz mi, czy w Polsce jest opieka medyczna gorsza, niż w Danii? Ja uważam, że jest znacznie lepsza mimo tak niskich podatków. Duńscy lekarze nie mają podstawowych kwalifikacji do wykonywania tak odpowiedzialnej pracy. Zero poczucia bezpieczeństwa zdrowotnego mimo tak wysokich podatków.

Piszesz dalej: bezpieczeństwo. W ciągu 40 ostatnich lat przestępczosć w Danii wzrosła o 500% wraz ze wzrostem dobrobytu. W okolicy, w której mieszkam od ponad 5 lat widziałem 1 (JEDEN) raz policjanta. Jeli to ma mi dać poczucie bezpieczeństwa, to wolałbym chyba płacić te 19% i oglądać mundurkowych do woli.

Kolejny Twój przykład to pomomc komunalna. Jesli znasz trochę system w Danii, to wiesz, że pomoc komunalna dla kogo kolwiek to historia, którą mało kto dzisiaj pamięta.

I na koniec szkolnictwo. Szkoła podstawowa w Danii kosztuje tyle samo, co w Polsce: 0,- (ZERO). Dania produkuje jednak wyjątkowych \"debili\". Przykłady?
Proszę:
Kolega w pracy mówi, że jego brat często lata samolotem do USA. Jego dużym problemem jest koniecznosć przesiadki w Amsterdamie we Francji      :ohmy:
Inny kolega jest zaskoczony, że Rosja jest tak mała w porównaniu z Białrusią. Co takiego? pytam zdziwiony, a on mi pokazuje mapę administracyjną, na której jest cała Białorus i cała enklawa Kaliningradu, nazwana Rosją:ohmy: :ohmy:

Pewna pani doktor biorąca udział w teleturnieju Jeopardy w TV2 przed blisko 2 laty otrzymała odpowiedź: rosyjski kompozytor, autor m.in. baletu \"Jezioro Łabędzie\". Postawiła - pisemnie, bo to finał - pytanie: KIM BYŁ LENIN.

No, dłużej już nie mogę. Generalnie to nic nie dostajemy za te nasze pieniądze, a mity czs zacząć obalać. Zajrzyjcie jaszcze tylko do podanego linku.
http://www.gazeta.dk/asp521dk.html
Myslę, że warto. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lut 2007, 05:44:30 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 20811
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14791
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17469
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18193
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 20171
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy