Do GoTTie i tych z Państwa, którzy przeczytali jego / jej post.
Mam jedną istotną uwagę dotyczącą Twojego stosunku do duńskich podatków i ich rozliczenia ze społeczeństwem.
Po pierwsze te 40% podatku, dotyczy tylko częsci pracowników w Danii. Coraz więcej jest takich, którzy płacą 63% (topskat). Poza tym musimy doliczyć tę bezprawnie pobieraną formę opodatkowania, która idzie na \"rynek pracy\" t.j. te 8% Ambi. Wiesz poza tym doskonale, ile i jakie nieproporcjonalnie wysokie kwoty zdzierane są ze wszystkich obywateli przy każdym zakupie czego kolwiek.
Zastanówmy się teraz, co dostajemy za te pieniądze. Piszesz: czyste ulice. Czy odwiedziłes kiedys Amager w poniedziałek rano?... albo centrum Viborga, albo Århus? Za 50% moich zarobionych pieniędzy? No... Czysta kradzież.
Piszesz: opieka medyczna. Powiedz mi, czy w Polsce jest opieka medyczna gorsza, niż w Danii? Ja uważam, że jest znacznie lepsza mimo tak niskich podatków. Duńscy lekarze nie mają podstawowych kwalifikacji do wykonywania tak odpowiedzialnej pracy. Zero poczucia bezpieczeństwa zdrowotnego mimo tak wysokich podatków.
Piszesz dalej: bezpieczeństwo. W ciągu 40 ostatnich lat przestępczosć w Danii wzrosła o 500% wraz ze wzrostem dobrobytu. W okolicy, w której mieszkam od ponad 5 lat widziałem 1 (JEDEN) raz policjanta. Jeli to ma mi dać poczucie bezpieczeństwa, to wolałbym chyba płacić te 19% i oglądać mundurkowych do woli.
Kolejny Twój przykład to pomomc komunalna. Jesli znasz trochę system w Danii, to wiesz, że pomoc komunalna dla kogo kolwiek to historia, którą mało kto dzisiaj pamięta.
I na koniec szkolnictwo. Szkoła podstawowa w Danii kosztuje tyle samo, co w Polsce: 0,- (ZERO). Dania produkuje jednak wyjątkowych \"debili\". Przykłady?
Proszę:
Kolega w pracy mówi, że jego brat często lata samolotem do USA. Jego dużym problemem jest koniecznosć przesiadki w Amsterdamie we Francji :ohmy:
Inny kolega jest zaskoczony, że Rosja jest tak mała w porównaniu z Białrusią. Co takiego? pytam zdziwiony, a on mi pokazuje mapę administracyjną, na której jest cała Białorus i cała enklawa Kaliningradu, nazwana Rosją:ohmy: :ohmy:
Pewna pani doktor biorąca udział w teleturnieju Jeopardy w TV2 przed blisko 2 laty otrzymała odpowiedź: rosyjski kompozytor, autor m.in. baletu \"Jezioro Łabędzie\". Postawiła - pisemnie, bo to finał - pytanie: KIM BYŁ LENIN.
No, dłużej już nie mogę. Generalnie to nic nie dostajemy za te nasze pieniądze, a mity czs zacząć obalać. Zajrzyjcie jaszcze tylko do podanego linku.
http://www.gazeta.dk/asp521dk.htmlMyslę, że warto. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji